Het zijn drukke tijden voor onze judoka’s.  Het weekend van 5 & 6 mei stond bol van de wedstrijden en andere judobeestigheden. Met een ploeg van 15 judoka’s (5 pupillen en 10 miniemen)  trokken we zaterdag naar Wetteren.  De mooi georganiseerde zaal – dranghekken om de gekke ouders wat op afstand te houden en de coaches hun werk te laten doen  J – viel meteen op.  Fantastisch om die gastjes in hun Gent-Drongen judoclub T-shirt en sportzak te zien toekomen.  Allemaal gretig uitkijkend naar die eerste plaats en  om ‘opnieuw’ de beker van meest succesvolle club te mogen mee naar huis nemen. 

De pupillen moesten het zonder Mauro en Owen stellen, maar sloegen er alsnog in om 4 medailles te vergaren; Göran en Deny behaalden elk goud.  Deny bouwde verder aan zijn succes story en Göran ondervond ‘eindelijk’ wat tegenstand en moest de duimen leggen van een ventje die met ‘stijve armen’ geboren bleek te zijn.  Lastig, maar de andere ippon scores waren voldoende om toch als eerste te eindigen. 

Jim en Magommed behaalden zilver.  De inzet van deze youngsters is fenomenaal.   Onze Otto – de zoon van de symphatieke Bart 😉 – vocht als een leeuw, stampte de tatami bij elkaar, maar kon deze keer zijn killing-ippon-throw niet hard maken. Toch zeer knap werk! 

In de namiddag was het dan aan de miniemen.  De weging op zich is altijd een stresserend spektakel… “Heb ik mijn lidkaartje bij”, “waar zijn de inchrijvingsstickers”, “hoe dik ben ik”, …. het minste wat je kan zeggen is dat ze ermee bezig zijn!  Een toffe bende.  De opwarming wordt bijna een ritueel: “let’s attack in groep coach Sven”… met als resultaat, ‘zij’ zijn opgewarmd, ‘ik’ loop een uur rond in een van zweet doorweekte t-shirt.

En dan de wedstrijden:  Victor, Roman en Radjab behaalden goud.  Toch was Roman ietsje teleurgesteld.  Zijn derde tegenstander gaf ‘forfait’ toen die besefte dat hij toch maar een paar seconden op de mat zou gestaan hebben. Radjab wordt lid van de vaste “golden-member” club en Victor vindt tijdens zijn gevechten zelf de tijd om op zoek te gaan naar ‘het vogeltje’ of naar een goedkeurende blik van de coach.  Zalig ;-) 

Rachid, Jef en Lukas pakten elk zilver.  Rachid moest uitkomen tegen Gilles.  Jammer, want je weet dat er sowieso eentje zal verliezen en dat levert dan ook geen punten op voor de bekerwinst.  Jef presteerde super!  Ik heb hem voor de eerste keer woest gezien, maar voor onze 10-jarige reus kan hij dit reeds goed kanaliseren, wat een pluspunt is voor een judoka.

Een opmerkelijk parcour was dat van Lukas: De eerste 2 wedstrijden won hij overtuigend.  De derde tegenstander was Edward, een vriend naast de mat, maar reeds jaren zijn aartsrivaal op de mat.  Een triller van formaat en een boeiende kamp.   Uiteindelijk zette Lukas een linkse ippon in waarop de tegenstander ook pardoes op zijn rug ging.  Helaas, hij werd ingezet net op de mate-roep van de jeugdscheidsrechter en pakte geen punt.  De laatse 5 seconden – beide met yuko én shido op het scorebord – verloor Lukas zijn evenwicht op een slechte drop seoi nage, waarna hij halvelings op zijn gat viel en op de valreep verloor met 1 yuko. De volgende keer is het zijn beurt, en kan hij eindelijk opnieuw pronken met goud!

De 2 Seba’s (D’Hamers en Van Lede) en Louis veroverden brons.  Louis toonde vooral knappe ingekomen ippons met schakel naar ko-uchi-gari. 

Mooi judo gezien met overname’s en schakeltechnieken.  Bravo… 

Samengevat: 13 edelmetalen plakken bengelden rond de nekjes en we pakten (een beetje op gehoopt) de beker voor de ‘overall’ derde plaats mee naar huis nemen (FYI: slechts 2 puntjes van de eerste plaats).

Nog een grappige anekdote: de trofee bleek van vorig jaar te zijn, gezien het jaartal… maar bon, ’t is de prestatie van onze mannen die primeert.

 Proficiat aan allen en doe zo voort !

Coaches Sven en Marnix

Videoverslag Deny

Videoverslag Magomed

Videoverslag Göran

Videoverslag Lukas

Videoverslag Jim

Videoverslag Otto