Gentse judoclubs strikken Olympisch medaillewinnaar voor jaarlijkse masterclass: “Judo is techniek, respect, en vriendschap voor het leven”

Hoog bezoek aan de Watersportbaan op zaterdagavond: Nuno Delgado, Europees kampioen op de tatami en eigenaar van een bronzen plak in de vechtsport, trakteerde de Gentse judoka’s op een masterclass. Eerder op de dag hadden 420 judoka’s het tegen elkaar afgelegd op de 8ste Open Bekers van Gent. “Discipline, daar draait het om”.

Met een lach van oor tot oor begint sensei Nuno Delgado, zesde graad zwarte gordel en met een reeks internationale prijzen om u tegen te zeggen, de masterclass. Groeten. Instructies. Kijken en dan uitvoeren. Opnieuw. Groeten, bedanken voor het gevecht. En dan opnieuw. De basis van elke vechtsport is respect voor de tegenstander, op de tatami geldt een hiërarchie en ijzeren discipline, maar de sfeer is heerlijk warm. Judo is een intense sport, de stof van de judogi’s schuurt tegen elkaar terwijl de deelnemers van de masterclass elkaar vast proberen te pinnen tegen de mat.

“Als ik de dojo binnen kom, wil ik de discipline en de mindset van de judoka’s bijsturen. Judo is bijleren, daar draait het volgens mij om”, aldus Delgado. Hij is een hele grote naam in het wereldje: de Portugees haalde de bronzen plak in Sydney, goed voor de eerste medaille van het land in die discipline. In Bratislava in 1999 was hij Europees kampioen. Vandaag geeft hij dit soort masterclasses om de jeugd warm te houden voor judo. “Ze hebben zo’n inzet getoond deze avond, daar ben ik ontzettend tevreden mee.”

Vrienden voor het leven

De Gentse Open Bekers zijn al aan hun 8ste editie toe. Dit jaar kwamen judoka’s uit de buurlanden en van clubs uit het hele land afgezakt naar de topsporthal om één van de mooiste medailles van het land op te pikken. De drie torens glinsteren op zilveren plak van Sébastien Staessen (16). “Ik mikte zeker op brons, maar met zilver ben ik zeer tevreden. Ik bekijk het match per match, meer kan je niet doen. En op gewicht blijven, da’s niet altijd simpel”, zegt de jonge judoka van judoclub Gent-Drongen. Winnen is natuurlijk fijn, maar de essentie van judo zit ‘m volgens Sébastien in iets helemaal anders. “Je hebt een vriendenclub voor het leven.”

Het is een sentiment dat voelbaar is doorheen de hele topsporthal. Er wordt gezweet en gevloekt, er is ook zeker teleurstelling. Maar iedereen is hier om bij te leren, al is het dat je niet altijd kan winnen. En dat oefening kunst baart: doorzetten, steeds beter worden en respect hebben voor je tegenstander, dat komt steeds terug. “De waarden die je in judo bijleert, dat is één van de redenen waarom ouders hun kinderen naar onze clubs brengen’, zegt Marnix Vangheluwe (56), hoofdtrainer en coördinator van het Gents Judoplatform.

“De masterclass na de wedstrijden is een mooi afsluitmoment. Dat we iemand als Delgado kunnen strikken, is natuurlijk prachtig. Hij reageerde meteen positief op onze vraag. Het is belangrijk voor onze clubleden: zo kunnen ze nieuwe technieken leren, of op een andere manier naar de sport kijken. We hebben dit jaar een recordaantal deelnemers, dus we kunnen van een uitstekende editie spreken”, zegt hij fier. Niet alleen voor het Gentse judo is het een hoogdag. “Elk lid van de judofederatie is welkom in elke andere club dan de eigen thuisbasis, dat zegt heel veel over de sport in het algemeen.”

Met de topsporthal als achtergrond is Vangheluwe zeer tevreden. “Het is een uniek decor en we kunnen op veel steun rekenen van de stad. Al is er toch één element dat we nog sterk missen, van de drie clubs uit het Gents Judoplatform, maar ook voor de anderen. Er is in het Gentse geen enkele dojo. Dat betekent dat we telkens opnieuw de matten moeten leggen, voor élke training. Dat kan beter, al willen we zeker niet klagen.” Na de masterclass van Delgado begint een klein legertje van vrijwilligers dan ook aan de opkuis. Samen, want dat is dus een kernwaarde van judo. We groeten af, intussen gaat de organisatie voor de volgende Open Bekers van Gent alweer van start.

Door Sofie Van Waeyenberghe, Sabine Van Damme